Portfolio

 

Amsterdamse Waterleiding Duinen

 

19 oktober 2018 een bezoek gebracht aan de Duinen. De Damherten bronst was in volle gang. Op mijn gemak plaats genomen op een zandduin en het hele spektakel aan mij voorbij laten gaan. 

 

 Dan is de natuur in Nederland toch ook wel heel bijzonder en mooi !

 


Nationaal Kruger Park

 

Mijn top 25 favoriete foto's gemaakt tijdens mijn reis in het Nationaal Kruger Park in Zuid Afrika.

 

Een avontuur om nooit meer te vergeten. 

 


Sri Lanka panters.

 

 

Op 26 mei 2018 zijn er in Burgers Zoo twee welpjes geboren. Toen ik hoorde dat die deze week voor het eerst naar buiten mochten moest ik daar natuurlijk bij zijn.

 

In totaal 6 uur bij het verblijf doorgebracht, vele mensen naast en achter me horen zeggen " hier is niks te zien, we gaan verder"......

 

Maar geduld ik een schone zaak en ik heb een topdag gehad  en de schittering van het glas neem ik op de koop toe !


Vossen.

 

 

De Amsterdamse Waterleiding Duinen, een gebied waar ik graag kom. Geen verplichte paden waar je op moet blijven, je mag er heerlijk vrij rondstruinen. 

 

Het is ook een gebied wat bekend staat om de vossen. Volgens sommige tam, volgens andere wild. Ik laat het in het midden....

 

Dit komt waarschijnlijk omdat ik zeker niet bij ieder bezoek de vos tegenkom, als het dan wel gebeurd blijven dat bijzondere momenten. 

 

Dat zo'n prachtig dier voor je lens verschijnt blijft telkens weer een feestje. 


Zwanen.

 

Vanaf maart 2018 ben ik me voor het eerst serieus gaan focussen op de zwanen die zich op zo'n 500 meter van mijn huis bevinden.

 

Al diverse jaren zie ik die rond maart / april druk bezig op de Oosterplas om hun territorium veilig te stellen. Soms zitten er wel 14 tegelijk. 

 

Al vele malen had ik me voorgesteld hoe ik daar mooie foto's van kon maken, welk licht, welk tijdstip, welke camera instellingen...... Op 27 april 2018 heb ik deze vervolg reeks geschoten. Mooi avond licht en onderbelichten in de camera leverde deze sfeer foto's op. 


 

Zwanen.

 

Vanaf maart 2018 ben ik me voor het eerst serieus gaan focussen op de zwanen die zich op zo'n 500 meter van mijn huis bevinden.

 

Al diverse jaren zie ik die rond maart / april druk bezig op de Oosterplas om hun territorium veilig te stellen. Soms zitten er wel 14 tegelijk. 

 

Al vele malen had ik me voorgesteld hoe ik daar mooie foto's van kon maken, welk licht, welk tijdstip, welke camera instellingen...... Op 19 april 2018 heb ik deze reeks geschoten. Mooi ochtend licht van opzij en zwaar onderbelichten in de camera leverde deze sfeer foto's op. 

 


Baltsende Futen.

 

Vroeg op naar een plekje waar ik een bepaald idee had voor een foto. Ter plaatsen werkt het licht perfect mee en geeft het de mooie rode gloed die ik graag wilde. De vogels waar ik naar op zoek was lieten zich echter niet zien. 

 

Dat is het frustrerende maar ook het mooie van natuurfotografie.  

 

Omdat ik het licht niet aan mij voorbij wilde laten gaan snel omgeschakeld naar een ander plan. De Futen waren druk bezig om elkaar het hof te maken. 

 

Of ze nu wilde of niet, die werden nu het hoofdonderwerp van mijn fotoserie. Het leek wel of ze wisten dat ze eigenlijk tweede keus waren. Ze voerden een mooie show op waardoor ik helemaal vergat waarom ik eigenlijk op pad was gegaan. Al met al was het een hele mooie ochtend. 


 

De Oostvaardersplassen.

 

Bij eerdere bezoeken had ik een idee gekregen voor enkele beelden. De weerberichten goed in de gaten gehouden en toen was het zover.

 

Het is koud, mistig en de zon is nog niet op. Toch ben ik al op pad omdat ik op locatie wil zijn als de zon opkomt. Daar sta ik dan, nog half in het donker, geluiden om me heen die ik niet herken en dat is waarschijnlijk maar goed ook :-), de camera is opgesteld en dan begint de spanning..... Komt de zon erdoor, zijn de dieren er die ik graag in beeld wil brengen, vallen alle stukjes op zijn plaats. En ja, op bepaalde dagen vallen deze stukjes dan op zijn plek. Dat is genieten !


 

Het Konikpaard

 

In natuurgebied de Oostvaardersplassen loopt een grote kudde met Konikpaarden. Deze kudde had ik al diverse malen gezien tijdens eerdere bezoeken, maar ik had er nog nooit echt werk van gemaakt om ze bewust op de foto te zetten.

 

Gedurende een aantal aaneengesloten weken ben ik naar het gebied gereden en heb ik me bewust alleen maar bezig gehouden met het in beeld brengen van deze oer-paarden. 

 

Mensen denken vaak dat het maken van een foto zo gebeurd is, in de praktijk ben ik vaak voor dag en dauw al uren op pad in de auto en vervolgens nog uren op locatie om de foto's te maken, ik laat het zoeken op het internet naar informatie en onderzoek naar het gedrag van de dieren dan nog maar buiten beschouwing.

 

Er waren dagen dat ik wel met foto's thuis kwam, maar dat ik er niet tevreden mee was. Het sfeertje in de foto's was er voor mij gewoonweg niet. Maar er waren ook dagen dat het weer mij gunstig gezind was en er wel een mooie sfeer ontstond in het gebied. Als de paarden dan ook nog meewerken om op de plaatsen te gaan staan waar je een mooie foto kunt schieten, dan zijn dat de dagen die de tijd en moeite van het op pad zijn meer dan waard maken. 


 

Maar er is meer in de Oostvaardersplassen......

 

De Oostvaardersplassen is een gebied waar ik in de maanden dat de zogenaamde "driehoek" open is graag verblijf. Het is een veelzijdig gebied waar altijd wel wat te zien en beleven is. De Konikpaarden, de herten, de IJsvogel, de ganzen, en zo gaat de lijst maar door.

 

Hier ziet u een selectie van foto's uit dit voor mij bijzondere gebied. Hopelijk geniet u net zo van het kijken naar de foto's als dat ik heb genoten van het maken.

 


 

De vossen van de Amsterdamse Waterleiding Duinen.

 

De vossen uit dit gebied zijn waarschijnlijk de meest gefotografeerde vossen in Nederland. Toch blijft het altijd bijzonder om dit dier voor de lens te krijgen. Ik ben er al diverse malen geweest, soms met succes maar nog vaker zonder. 

 

Als je na uren wachten de vos ziet verschijnen gaat je hart toch wat sneller kloppen. Dan begint het allemaal, gaat de vos de goede kant op zodat het licht mooi op hem valt, loopt hij niet meteen weer weg, kan ik een foto maken zonder dat er een andere fotograaf in beeld staat, wil de vos toevallig ook nog even richting lens kijken, zomaar een aantal dingen die op zo'n moment door mijn gedachten flitsen. Bij thuiskomst meteen de beelden bekijken op de computer. Als er dan een paar mooie platen tussen zitten dan was het de reis helemaal waard. 

 


Maar er is meer in de Amsterdamse Waterleiding Duinen......

 

Het is een autotrip van 1 1/2 uur enkele reis, maar je moet er iets voor over hebben. In dit gebied mag je vrij rondstruinen en hoef je niet op de paden te blijven. Dit geeft een heerlijk gevoel van rust en ruimte. In dit gebied hoef je gedurende de dag geen mens tegen te komen als je niet zou willen. Ik denk dat dit de rede is dat ik hier zo graag ben.

 

Tijdens de diverse bezoeken aan dit gebied ben ik naast de vos ook op zoek naar andere dieren. De herten en vogels spelen hier de hoofdrol. 

 


 

Eekhoorntjes

 

Dat zijn van die beestjes die iedereen wel eens gezien heeft tijdens een wandeling in het park of bos. Zo ook ik, maar om deze snelle dieren mooi op de foto te zetten dat was me nog niet gelukt.

Op het internet ben ik op zoek gegaan naar informatie. Waneer is het beste seizoen, waneer zijn ze op hun mooist, waar zou ik ze het beste kunnen treffen.

Na veel onderzoek was ik eruit. Een fotohut huren in Drunen en dan maar hopen dat ze zich ook daadwerkelijk zouden laten zien.

 

Weer vroeg op pad, de setting zo maken dat het plaatje zou kloppen. En dan begint het wachten..... Dat is voor mij altijd een mooi moment. Je kunt namelijk veel zelf onderzoeken en plannen maar of het dier zich ook daadwerkelijk laat zien is altijd afwachten. 

 

Op deze dag had ik behoorlijk wat geluk. De eekhoorns waren er ze kwamen ook nog poseren op de plek waar ik ze gehoopt had te kunnen fotograferen. 


 

Eekhoorntjes, deel 2

 

Enkele weken na de serie met de eerste eekhoorntjes in de fotohut in Drunen had ik weer een ontmoeting met deze leuke diertjes.

 

Deze ontmoeting was kort, maar daarom niet minder mooi. 

 

In de enkele minuten dat dit eekhoorntje zich bij de hut in Rucphen liet zien, deze portreten kunnen maken. De haast menselijke houding en expressie maakte indruk op me. 

 

 


 

De 12 Apostelen

 

Tijdens een vakantie naar Australië heb ik een deel van de "Great Ocean Road" gereden. Op deze route liggen o.a. de 12 Apostelen. Ik had 2 dagen voordat ik verder zou reizen naar Tasmanië.

 

De eerste dag was een ontdekkingstocht op zoek naar een mooie locatie. Kort, te kort was deze dag, er was zoveel moois te zien. 

 

De tweede dag de wekker zowat midden in de nacht gezet omdat ik zeker wilde zijn dat ik het ochtendlicht zou pakken. Dat licht is niet helemaal gelukt omdat er veel bewolking hing. Dat de tijd voor een goede voorbereiding ter plaatsen te kort was geweest bleek al snel. Het vlug inkomende tij zorgde ervoor dat ik slechts enkele foto's heb kunnen maken voordat ik moest rennen om te voorkomen dat ik de zee mee ingetrokken zou worden. In Nederland kun je dan nog eens terug om het opnieuw te proberen, hier had ik die tijd niet. 

 


 

Tasmanië

 

Tijdens een vakantie naar Tasmanië heb ik vele mooie plekjes mogen bezoeken. Iedere foto roept voor mij weer een bijzondere herinnering op. Het was een reis zoals je hem maar ééns in je leven maakt. 

 

Omdat ik het geluk had met een locale gids en een mede fotograaf op pad te gaan heb ik meer gezien dan alleen de toeristische plekjes. Hier een selectie van mijn favorite foto's.


 

Meeuwen

 

Meeuwen zijn vogels die zich op heel veel locaties laten zien. Zo ook op zo'n 500 meter van mijn huis. Daar ligt een plas waar ze altijd wel te vinden zijn. Soms hoef je niet ver te reizen om leuke foto's te maken. 

 

Het doel van deze middag was een aantal vliegbeelden maken. Het feit dat er mensen met hun (klein) kinderen de vogels aan het voeren waren hielp mij om de vogels van dicht bij te kunnen fotograferen. 

 

 


 

Vogels

 

Mijn hele leven ben ik al bezig met dieren. Dat is begonnen in de wieg en is nooit meer weggegaan. Alle soorten dieren trekken mij en ik vindt het een doel op zich om ze in de vrije natuur op te zoeken en mooi op de foto te zetten. Het dier moet voor mij altijd de keus hebben om niet voor mijn lens te verschijnen.

 

Vanaf het moment dat ik me meer ben bezig gaan houden met fotografie bleek al snel dat ik "iets" had met vogels. Het feit dat die kunnen gaan en staan waar ze willen en wanneer ze willen trekt mij.

 

Verder is het een onderwerp wat je overal en altijd tegen komt, van de drukke stad tot de verste uithoek van de wereld. 

 

Gedurende de afgelopen jaren heb ik dan ook op vele locaties, heel veel vogels op de foto gezet. Deze reeks blijft dan ook groeien, niet alleen in aantal foto's, maar ook in het aantal soorten en in kwaliteit.

 

Ik zou zeggen geniet !

 


 

Op zoek naar het licht

 

Omdat ik een echte vroege vogel ben en zelden later dan 6.00 uur wakker ben ga ik nogal eens vroeg op pad voor mijn fotografie. Dit betekent ook dat ik, zeker in de wintermaanden, al vaak op locatie ben voordat de zon daadwerkelijk opkomt. Ik loop dan in de halve schemer te zoeken naar een "plaatje". Wat dat plaatje is weet ik vaak niet op voorhand. 

 

 

 

Naast het ochtendlicht wat ik vaak "vanzelf" tegenkom ga ik ook wel eens bewust later op pad om ook het avondlicht te vangen in een foto. Hieronder enkele sfeervolle foto's die het ochtend- en avondlicht opleveren.